Authentieke aanwezigheid

fran nino authentic presence
(Image by Fran Niño)

innocently present
not making anything happen
not preventing anything from happening
intimately available
to life
revealing itself
through me

For English, click here.

Verlang je diepere en meer authentieke verbinding met jezelf, je vrienden en familie, maar weet je niet hoe dit te realiseren? Ben je benieuwd naar wat er in de emotionele marges van je beleving gaande is? Zou je graag met spontaniteit, levendigheid én zachte bezinning onderzoeken wat er in jou en in de verbinding leeft? Censureer je soms delen van jezelf in belangrijke relaties? Ervaar je een relatie of jezelf weleens als onecht, verborgen, gemaskeerd of oppervlakkig? Zullen we de ‘alles-is-goed’ ontrafelen tot scheuten sensaties en ongekunstelde bewegingen?

Welkom zoekers naar diepe connectie!

Deze dag zal je de basis tools bieden om je verbindingen te verdiepen en eerlijk in contact te staan met de mensen waar je om geeft. Er is geen ervaring nodig. Kom gewoon zoals je bent. 

Zin om een verfrissende duik te nemen in dat wat ons tegelijkertijd aantrekt en afstoot? Tranen en tuiten, we creëren exploratie – & ervaringsruimte middels de beoefening van authentieke aanwezigheid.

Authentieke aanwezigheid

Authentieke aanwezigheid betekent beschikbaar zijn, open voor de onmiddellijkheid van het moment, tegelijkertijd bewegen en bewogen worden, raken en geraakt worden. Een sensuele dans op de grens tussen binnen en buiten, zelf en ander, als golven in de oceaan die elkaar kruisen, naadloos in elkaar opgaan, en erna moeiteloos terugkeren naar hun oorspronkelijke vorm. Authenticiteit verwijst hier niet naar een “unieke essentie” of een “echte kern”. Eerder het omgekeerde: de afwezigheid van zo’n vaste essentie maakt weerstand en een gevoel van anders zijn bodemloos, waardoor er een vitale leegte ontstaat waarin het leven zichzelf kan onthullen. 

Zo’n aanwezigheid is noodzakelijk als we willen liefhebben zonder voorwaarden of sterven zonder angst. Enkel als we poreus en transparant aanwezig kunnen zijn, kunnen we onszelf, de ander en de wereld om ons heen zien zonder een waas van geprojecteerde oordelen en onbewuste verlangens. Een ander volledig kunnen zien zoals die is, en samen anders durven zijn, maakt een liefde mogelijk die ruimte geeft. Mezelf kunnen zien zoals ik ben, zonder vast te houden aan identiteiten of verlangens die troosten of verdoven, maakt het mogelijk om zonder spijt of angst te sterven. 

Authentieke aanwezigheid is een vaardigheid die je kan oefenen door eerlijk naar jezelf te kijken, intiem je eigen lichaam te voelen, jezelf te onthullen in relatie tot een ander, of je lichaam te volgen in de beweging die het automatisch wil maken. 

In deze workshop ontwikkelen we deze vaardigheid aan de hand van zelf-onderzoek, meditatie, gestructureerde dialogen, oefening met beweging, enz. Je werkt alleen, per twee of in groep, en je kan altijd kiezen om iets niet te doen of een oefening stop te zetten.

Facilitatoren

Stijn Smeets. Psycholoog, wetenschapper, transspirituele monnik, klassieke tantrika (Tibetaans Boeddhisme, Mahamudra, Dzogchen, Tantrik Shaivism), schaduwwerker, death dula, violist en zanger. Stijn combineert technieken en inzichten van oosterse en westerse existentiële tradities, filosofie en wetenschap, om een leeromgeving te creëren die transformatief, radicaal, eerlijk en confronterend is, en tegelijkertijd ondersteunend, zorgend, veilig en voedend. Meer over zijn intuïties vind je hier: https://houseofthebeloved.eu/intuitions/

Lotte van Lith. Zelfonderzoek en levensvragen vormen de rode draad doorheen Lotte’s studies van literatuur, complexiteit, psychologie en culturen. Een kenmerkende interesse in humanistische ontwikkelingspsychologie voedt en vormt haar liefde voor intens mens zijn en creatieve zelfexpressie. Een grote motivatie is het onderzoeken van sensitiviteit als een natuurkracht, als een diepe uitnodiging van het gevoelde leven om te exploreren en op een eerlijke en vrijuit dansende wijze sensitiviteit in al haar polariteiten en manifestaties te leren kennen. Meer over Lotte’s bewustzijnspuzzels lees je hier: https://www.lottevanlith.nl/

Praktische informatie

Glijdende prijs, naargelang je mogelijkheid betaal je tussen €95 en €145 euro per persoon per dag. Er zijn 12 plaatsen. 

De prijs is inclusief een vegetarische lunch. 

Je plaats is gereserveerd zodra je het bedrag hebt overgemaakt op rekeningnummer IBAN BE44 7370 5359 2745 met vermelding van je naam en de cycli/dagen van je deelname.

Data en locaties:

31 mei: 09:30 – 17:00, House of the Beloved, Brussel

28 juni: 09:30 – 17:00, Eemklooster, Amersfoort (VOLZET)

5 juli: 09:30 – 17:00, Eemklooster, Amersfoort 

Meer informatie of aanmelden? 

Welkom, neem contact met ons op via info@houseofthebeloved.eu of + 32 493 14 71 89.