Authentieke aanwezigheid

Het is niet eenvoudig om jezelf te laten zien zoals je bent. Als iets je bovendien anders maakt, zoals uitzonderlijke cognitieve begaafdheid, een migratieachtergrond, of opgroeien in armoede, kan het nog uitdagender zijn om verbindingen aan te gaan. Als kind heb je dan mogelijk minder kansen gehad om sociale en emotionele vaardigheden te oefenen, zoals het aangaan van vriendschappen, het omgaan met pijn, vergeving, en het herstellen of verbreken van verbindingen. Het gevoel anders te zijn kan ervoor zorgen dat je voorzichtiger wordt en jezelf niet volledig durft te tonen. Anderen begrijpen mogelijk niet altijd wat er in je omgaat, waardoor het moeilijker wordt om een diepgaande verbinding tot stand te brengen over zaken die voor jou belangrijk zijn.

Als volwassenen kunnen we soms vasthouden aan deze overlevingsstrategie├źn uit onze kindertijd, zelfs als ze niet meer nodig zijn en ons eerder hinderen dan helpen. Bijvoorbeeld, het vermijden om jezelf volledig te laten zien uit angst voor afwijzing, of voortdurend twijfelen aan jezelf omdat je gevoelens en ervaringen anders zijn dan die van anderen.

Authentieke aanwezigheid is een training die je helpt om deze patronen te herkennen en te doorbreken. Je oefent sociale en emotionele vaardigheden, zoals jezelf voelen en volgen, jezelf laten zien, luisteren en aanwezig zijn bij anderen, grenzen aanvoelen en aangeven, patronen doorbreken, empathie tonen, de wereld bekijken vanuit het perspectief van anderen, en leren om aanwezig te blijven, zelfs wanneer je angstig bent of geraakt wordt.

Deze training is geschikt voor jongeren en volwassenen die op zoek zijn naar diepe, oprechte verbinding, zelfinzicht en persoonlijke groei. Het is ook relevant voor leraren, therapeuten en begeleiders die hun vaardigheden op het gebied van authentieke aanwezigheid willen ontwikkelen en onvoorwaardelijke verbindingen willen opbouwen met hun leerlingen of cli├źnten. Ook voor bedrijfsleiders die oprechter willen verbinden met hun medewerkers en voor ouders die willen voorkomen dat ze hun eigen trauma’s en disfunctionele patronen doorgeven aan hun kinderen.

Kom het eens uitproberen. We organiseren losse dagen, weekenden en langere trainingen.